S'Estol des Gerricó, és una associació cultural felanitxera que des de 1964 es dedica a l'estudi i divulgació de la nostra cultura popular, sobretot balls, músiques, instruments, festes i indumentària tradicionals.
El dia de Santa Margalida de l'any 1964 es presentava, a Felanitx, un nou grup de ball i música tradicionals de Mallorca. S'havia posat per nom "S'Estol des Gerricó", prenent com a model o insígnia una de les produccions artesanals felanitxeres més reconegudes arreu de l'illa, com eren les gerretes de fang brodades. Aquella gerreta era el símbol de dos valors ben propis d'aquesta terra: el gust per la feina ben feta i l'orgull de recollir, mantenir i transmetre la mateixa cultura.
Com a grup de ball gaudeix de bona fama a tot Mallorca, a la resta de les illes i gairebé a tots els indrets de l'Estat, on ha estat convidat per actuar una vegada i una altra a mostres de caràcter internacional o simplement a festes majors, tallers i escoles de Galícia, les dues Castelles, Catalunya, Aragó, Astúries, País Valencià, Múrcia, Andalusia, Extremadura, etc. I també a l'Argentina, Iugoslàvia, Tunísia i dues ocasions a França, la darrera de les quals durant la XXXVI Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.
Ha participat en molts de programes de ràdio i televisió de les Illes Balears, de l'Estat i de l'estranger, entre els quals Radio Balear, Ona Mallorca, IB3 ràdio, "Gente Joven" de TVE1 (en tres ocasions), "Punt de Ball" de Telenova (13 capítols) en dues vegades, "Fin de año" de canal 13 de TV Argentina, Canal 4, Palma TV, en la TV Felanitxera, i un llarg rosari d'enregistraments.
És membre de la FEAF, federació d’agrupacions de folklore a la qual pertanyen col·lectius d'arreu de l'Estat, reconeguda a escala internacional per la UNESCO, i membre de la Federació de Música i Balls Mallorquins. Ha editat quatre treballs discogràfics; el primer, un disc de llarga durada l'any 1979, els dos CDs: s'Estol, Felanitx i Mallorca l'any 1995, i s'Estol: nou de trinca l'any 2004, coincidint amb el seu 40è aniversari. També ha participat en enregistraments col·lectius de música tradicional a l'estat espanyol. Però el darrer treball editat és diferent, "S'Estol entre músics", format per un DVD i dos CDs. En aquest enregistrament hi ha tota la feina d'un concert especial duit a terme en motiu del 50è aniversari del grup. En aquest esdeveniment, més de 200 músics i cantants del mateix indret varen fer realitat un concert únic i irrepetible on es va aconseguir reunir fins a 26 grups participants, tots ells fent versions pròpies i inèdites sobre temes musicals de S'Estol des Gerricó. Com a resultat d'aquest treball en tenim un recull musical i audiovisual variat i realment sorprenent, ja que comporta una gran fusió d'estils musicals tals com el pop, rock, jazz, clàssic i folk aconseguint una proposta nova i única.
Continuant parlant dels actes del passat 50 aniversari del grup, podem dir que es va organitzar una gran ballada popular amb 10 grups convidats, que dugué per nom "Eixamplant es rotllo i mesclant el ball", recordant que el grup havia organitzat la I Trobada de Balls Mallorquins l'any 1977. I no podem obviar l'exposició "Estol 50 anys de camí", omplint totes les sales de l'edifici de la Casa de Cultura de Felanitx de diferents temàtiques d'aquests 50 anys de camí: les persones, la festa i el vi, els llocs i els moments, el treball, el ball, la música i la indumentària. "S'Estol entre illes" completà la festa amb una mostra amb grups convidats de les illes germanes. Com a cosa molt pròpia i estimada, també per aquest any el grup va elaborar un vi especial, únic i peculiar tant d'etiquetatge com de cupatge. Tothom qui en va voler en va poder gaudir.
A Felanitx, des de fa molt d'anys, el grup anima les ballades populars de les revetlles de Santa Margalida i Sant Agustí i de tant en tant organitza mostres de balls populars. També ha tengut cura de la festa de Sant Antoni, del concurs de betlems, i membres d'aquest col·lectiu són els responsables de les danses tradicionals de Sant Joan Pelós, dels Cavallets i de la música el dia de Sant Marçal al poble.
El seu repertori es nodreix de jotes, boleros, fandangos, mateixes, tonades i cançons populars. Cal esmentar el treball fet per a la recuperació del ball i la música del fandango i la gran popularitat aconseguida per la "Mateixa Felanitxera". La majoria són temes populars, però també han incorporat obres escrites pels mateixos músics de s'Estol, sobretot en el darrer treball discogràfic, en què les músiques són totes de creació pròpia.
Els instruments són molts i variats: guitarra, guitarró, violí, llaüt, bandúrria, flabiol, i tota classe de percussió per acompanyament com xorrec, ossos, tambors, castanyetes, ximbomba, culleres, etc. El tamborino, el flabiol i les xeremies són els propis de la seva colla de xeremiers.
La indumentària tradicional mallorquina és un altre caire estudiat i molt cuidat pel grup, que guarda amb gelosia i usa quan s'hi escau, vestidures d'èpoques diverses del conegut com a vestit de pagès, joies i complements, alguns d'ells de valor històric.