Currículum

S'Estol des Gerricó, és una associació cultural felanitxera que des de 1964 es dedica a l'estudi i divulgació de la nostra cultura popular, sobretot balls, músiques, instruments, festes i indumentària tradicionals.

El dia de Santa Margalida de l'any 1964 es presentava, a Felanitx, un nou grup de ball i música tradicionals de Mallorca. S'havia posat per nom “S'Estol des Gerricó”, prenent com a model o insígnia una de les produccions artesanals felanitxeres més reconegudes arreu de l'illa, com eren les gerretes de fang brodades. Aquella gerreta era el símbol de dos valors ben propis d'aquesta terra: el gust per la feina ben feta i l'orgull de recollir, mantenir i transmetre la pròpia cultura.

Com a grup de ball gaudeix de bona fama a tot Mallorca, a la resta de les illes i gairebé a tots els indrets de l'Estat, on ha estat convidat per actuar una i altra vegada a mostres de caire internacional o simplement a festes majors, tallers i escoles de Galícia, les dues Castelles, Catalunya, Aragó, Astúries, País Valencià, Múrcia, Andalusia, Extremadura, etc. I també a l'Argentina, Iugoslàvia, Tunísia i dues ocasions a França, la darrera de les quals durant la XXXVI Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent.

Ha participat a molts de programes de ràdio i televisió de les Illes Balears, de l'Estat i de l'estranger, entre els quals s'hi troba Radio Balear, Ona Mallorca, IB3 radio, “Gente Joven” de TVE1 (en tres ocasions), “Punt de Ball” de Telenova (13 capítols) en dues vegades, “Fin de año” de canal 13 de TV Argentina, Canal 4, Palma TV, en la TV Felanitxera, i un llarg rosari d'enregistraments.

És membre de la FEAF, federació a la que pertanyen col·lectius d'arreu de l'Estat, reconeguda a nivell internacional per la UNESCO, i membre de la Federació de Música i Balls Mallorquins. Ha editat quatre treballs discogràfics; el primer, un disc de llarga durada l'any 1979, els dos CD's: s'Estol, Felanitx i Mallorcal'any 1995, i s'Estol: nou de trinca l'any 2004, coincidint amb el seu 40è aniversari. També ha participat en enregistraments col·lectius de música tradicional a l'estat espanyol. Però el darrer treball editat és diferent, “S'Estol entre músics”, format per un DVD i 2CD. En aquest enregistrament hi ha tota la feina d'un concert especial duit a terme en motiu del 50è aniversari del grup. En aquest esdeveniment, més de 200 músics i cantants del mateix indret varen fer realitat un concert únic i irrepetible on es va aconseguir reunir fins a 26 grups participants, tots ells fent versions pròpies i inèdites sobre temes musicals de S'Estol des Gerricó.Com a resultat d'aquest treball en tenim un recull musical i audiovisual variat i realment sorprenent, ja que comporta una gran fusió d'estils musicals tals com el pop, rock, jazz, clàssic, folk,...aconseguint una proposta nova i única.